Кратка история на коняк във Франция и Русия - версия и факти

Madatoff - История армянского коньяка

Madatoff - История армянского коньяка

Съдържание:

Anonim
история на производство на коняк

Въпреки факта, че днес терминът "ракия" се превърна в институция и се използва за определяне на гроздовата ракия всеки "националност", строго погледнато, това е все още само на френското наследство. Историята на ракия е придобил много митове и легенди. В допълнение към френските шампионски изобретателите също така твърдят, италианците, а името на град Коняк като цяло идва от името на римския управител коня.

Legend. Красива (но малко вероятно) версия на външния вид на ракия е както следва: на благородния рицар (в комбинация - винопроизводителя и алхимик) Жак дьо ла Кроа Марон, улавяне на жена си с любовника си, убил двамата, а след това за дълго време не може да се отърве от мъките на съвестта. След като в съня му се яви и на дявола, каза той възнамерява да се готви жалко рицар толкова, колкото два пъти, за да се разделят със сигурност безсмъртната му душа от тялото. На следващата сутрин на градинаря разберат какво да правят. Той взе слабо вино, два пъти е управлявал чрез дестилационен апарат, и отсече "главата" и "опашка" (първия и последния части), като по този начин, "душата" - ракия дух. Knight излива дестилат в дъб барел и даде монасите. Но благочестивите братя забравени настоящето, и дойдоха при дегустацията само за няколко години. В бурето оказа остро, ароматно и силно питие.

Италианската версия. Потомците на римляните твърдят, че е изобретил технология за винен дестилат, както е видно от цевта на ракия, представени на сватбата на френския крал Хенри II и Ekateriny Medichi също XVI век.

Факти. В действителност, не е имало нечисти и измамени съпрузи. Историята на коняк - е верига от аварии и съвпадения. Пристанищният град Бренди река Шарант тъй търгуват сол XII век и произведени доста добър, но слаб и нестабилен вино Св Emiyon, която не издържа на всяко дългосрочно съхранение или морски транспорт, обаче около XVI век тя започва да се дестилира до етилов алкохол, като се използват холандска технология дестилация. Тя получава "изгоряла вино", който при пристигането им на местоназначението отново се разрежда с оригиналния крепостта. Оказа се, още по-евтино - такси зависят от силата на звука, така и без усложнения начин да получите да се продават повече продукти с по-ниски данъци.

Cognac на картата на френския регион

С течение на времето, френските подобрени казаните и дори дойде с суровината да изложи на двойна дестилация. Дестилатни запаси се умножават, някои барела лежат наоколо и случайно открили, че брендито в крайна сметка става в пъти по-вкусни и по-меки - така че не е ракия.

През 1778, Франция започнали да изнасят за Англия коняк на специални условия за намаляване на задълженията, както и от вино алкохол 1860 буре (известен също като Brandy) започва бутилиране и продажба като отделна напитка, а не "концентриран" вино, който след това се разрежда с вода се изисква. Името на мейкъра етикет появи. Този момент се счита за началната точка на възникване на коняк като единична алкохолна напитка.

Грозде и стара alambik

Традиционно се използва за производство на коняк сортове Folle Blanche, Colombard, Монтийя, но те са сериозно засегнати, когато епидемията от филоксерата, така модерен ракия в Коняк е направен почти изцяло от сорта Требиано (Юни блан).

Юни блан снимка Юни блан - основен сорт грозде за производство на коняк

В началото на ХVIII век износа на коняк увеличил рязко (главно поради по-добрите търговски отношения с Великобритания), така че да се да се подобри остаряла технология. Френски взе своето наследство от холандския мед alambik добави дестилация между куба и допълнителна охлаждаща способност и получаване на устройство за непрекъснато двойна дестилация. Устройството не е променена в продължение на повече от два века и все още се използва успешно за производство на оригинално ракия и коняк.

Принцип на действие Charente alambika снимка Принципът на работа на Charente alambika

Историята на коняк в Русия

Самото начало, че "коняк" - името на контролиран произход, и тази напитка може да стане само в една и съща френски региона. Говорейки за "руската коняк", ние имаме предвид ракия, произведена от една и съща суровина и за една и съща технология.

Разпространение и развитие на бизнеса коняк на територията на Руската империя са допринесли за двете компании.

"DZ Saradzhev "

Първо бизнесмен държи склад ракия в Тбилиси, както и пълна фабрика открит през 1888. До 1904 г., продуктите на компанията са получили почти всички възможни награди и "марка" на снимачната площадка на международни изложби.

коняк Saradzhev

"KL Шустов и синовете "

Това Ереван марка е станал известен по целия свят, благодарение на гениално рекламна кампания. В началото на ХХ век, г-н Шустов, изпратени до Европейската "мисията" на момчетата, така че те отидоха до най-добрите ресторанти и на висок глас попита Шустов коняк. Когато това не се окаже, менюто, подкупен посетители поне силно възмутен: "Как? Не разполагаме с него най-добре коняк в света?! ".

История на коняк Шустов

Алкохолът Шустов беше толкова добър, че дори има правото да се нарече коняк, както слепият сомелиер тестове не може да се разграничи от оригиналния вкус на френските продукти.

Днес, "Руска коняк", се извършва в няколко области, основните от които се счита, че Кизляр, известен и водка-kizlyarkoy, както в дните на СССР се ползват специална връзка "коняк" от Грузия, Молдова, Армения.