🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция в бутилка

Metaxa стана на 120 години, наздраве

   ©  Драгомир Матеев

Уникалната напитка не може да бъде отнесена към нито едно от алкохолните семейства и се произвежда със специфичен процес, определен от Спирос Метакса с основаването на едноименната компания през 1888 в Пирея.

Създаването на Metaxa започва с изсушаването на слънце на качествено грозде от три сорта. Първият е белият саватиано, който се бере от лозята на Атика и се отличава с аромат на цитрусови плодове и ядки. (Това е и основният сорт, от който се прави рецина.) От остров Крит идват кехлибарените гроздове на сорта султана, чиито зърна нямат семки и от тях се получават висококачествени светли стафиди. Последният сорт се нарича черен коринт и, познахте, се отглежда на полуостров Коринт - той също е без семки и от него се правят тъмните стафиди.

От изсушеното грозде се приготвя вино, което се подлага на двойна дестилация и се оставя да отлежава в бъчви от френски дъб между три и трийсет години. За това време вкусът на дестилата се изглажда, а цветът му постепенно се променя и задълбочава в резултат на взаимодействието с дървото.

На следващия етап отлежалият дестилат се смесва с поне двегодишни мускатови вина от три гръцки региона - Патра и егейските острови Самос и Лимнос. За оформянето на крайния букет се прибавят смес от ароматни растения със строго пазен в тайна състав, венчелистчета от роза и дестилирана вода. Следва още едно отлежаване за поне 6 месеца в дървени бъчви. Точно преди бутилирането напитката се замразява при -6°С за 48 часа. Възможно е в края на процеса да се наложат някои корекции на цвета или алкохолното съдържание. Някои от блендовете се смесват с млади мускатови вина.

Очевидно сложната технология е трудно да бъде пресъздадена от друг производител и това гарантира уникалния аромат на Metaxa, в който могат да се доловят лаврово дърво, индийско орехче, канела и роза. Броят на звездите на бутилките Metaxa показват колко години е отлежавала напитката. Основните видове са с 3, 5, 7 и 12 звезди, а специалната Private Reserve е прекарала във френските бъчви средно 20 години.

За да отпразнува 120-годишнината на Metaxa, компанията тази година създава лимитирана серия, наречена Аen Metaxa. Блендът от напитки, отлежали между 20 и 80 години, се смята за най-добрия продукт, сътворен от екипа на фирмата. Вкусът на Аen Metaxa е достъпен само в 1888 гарафи от ръчно полиран френски кристал със златна запушалка, напълнени от Бъчва №1, най-старата в избите на Metaxa. През последните 20 години тя непрекъснато се допълва с качествен дестилат, защото (както казват в компанията) "ангелите взимат своя дял", т.е. при отлежаването част от течността просто се изпарява.

Освен чиста, с лед или с няколко капки вода Metaxa е чудесно изживяване и като основа на различни необикновени коктейли. От компанията препоръчват Angouri Sour - с краставица, лимонов сок и захарен сироп.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    4140 Pe60 уточнява
    • + 3

    Изразът "Ангелите взимат своя дял" идва от шотландските спиртоварни, а не от Метакса. Допълването на старата бъчва с нов алкохол се практикува и в Гленфидих, а вероятно и на много други места и също не е "търговска марка" на Метакса.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-?
    Катя
    • + 2

    Откога Коринт стана полуостров? Какви неща може да научи човек за географията от едно списание за вино...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    stela petrova
    • - 4
    • + 1

    аз работя в завот метакса не сам пила от този коняк но мога да кайа 4е е страхотно да се работи там.ако искате да разверете по ве4е ми пи6ете на скаипа и тои е стела.хриса...

    Нередност?
Нов коментар